HTML

Száz Csoda

Szeretem a magyar kultúrát, történelmet, és imádok utazni. És szeretem a Kárpát-medencét. Ebben a "sarokban" úti élményeimet és korábbi emlékeimet osztom meg jó helyekről, nagyszerű emberekről.

Friss topikok

Linkblog

Csehbánya, egy német község a Bakony szívében

2010.03.10. 21:20 Mediacapa

Bakonyi gyerek vagyok. A falut, ahol születtem, többször is meglátogatták a híres bakonyi betyárok, Savanyú Jóska és Sobri Jóska. Eötvös Károly a XIX. században még így írt erről a tájról: Amint elhagytuk Városlődön túl a Szamár-hegy csúcsát, jobbról-balró őserdőbe jutottunk. Bükkösbe. Közel 2 méter átmérőjű törzsökök, oszlopszerű faszálak, mint a gyertya. Oly egyenesen felnőve a magasságig. Lent csönd van, mintha Istennek szentegyházában volnánk." A leírás a Farkasgyepű határában található ősbükkösre vonatkozik. Erdőnek 10 km-re Gyepűtől található Csehbánya. 30 éves koromog kötődtem Farkasgyepűhöz, de csak egyszer jártam itt, akkor is csak, hogy megforduljak az autóval. Turistaként felfedezni viszont egészen más. Csehbánya zsákfalu, eredeti német neve Böhmisch Hütten, ami a Csehországból a XVIII. században érkezett német telepesekre utal. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe az Öreg Erdész vendégházat, amelyet baráti társaságunkkal 2009. október 23-25. között kerestünk fel. Talán mindennél többet mond a Vendégkönyvbe tett bejegyzésünk, amelyet most alább idézek:

"Kedves Hajni, kedves Gyula !
 
Jó volt látni, tapasztalni, hogy még létezik az egyre gépiesedő vendéglátásban egy hely, ahol teljes szívből azért vannak, hogy mindenki jól érezze magát. És mi több, mi jól éreztük magunkat! Ebben a mesés sváb faluban, Böhmisch-Hüttenben, ebben a fantasztikus vendégházban NEKTEKköszönhetően. Dézsás, melegvizes fürdés gyertyafénynél , somlói bor társaságában minket teljesen elkábított.
Sokszor, sokan aggódnak a kis magyar falvak megmaradásáért. Ha ilyen emberek működtetnek ilyen vállalkozást, ilyen színvonalon, akkor Csehbányának biztosan van jövője! Es lebe das schwaebische Böhmisch Hütten, es lebe Öreg Erdész Vendégház! (Éljen a sváb Csehbánya, éljen az Öreg Erdész Vendégház!)
Köszönjük szépen ezt a nagyszerű két napot október 23. hosszú hétvégéjén."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szazcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr21829870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása