HTML

Száz Csoda

Szeretem a magyar kultúrát, történelmet, és imádok utazni. És szeretem a Kárpát-medencét. Ebben a "sarokban" úti élményeimet és korábbi emlékeimet osztom meg jó helyekről, nagyszerű emberekről.

Friss topikok

Linkblog

Pécs a kulturális főváros?

2010.04.06. 21:28 Mediacapa

 

A húsvéti hosszú hétvégét a párommal a Dél-Dunántúlon töltöttük. Több írásban is taglalom túra tanulságait. Első körben arról, hogy mennyire méltó Pécs a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosa címre. Az utóbbi kilenc évben, mióta van autóm és tudatosan járom az országot, szinte minden magyar nagy és közepes városban jártam. Biztonsággal állíthatom, hogy minden szempontot egybevetve Pécs a legméltóbb ennek a címnek a birtoklására. Adott egy nagyszerű fekvésű város a Mecsek déli lejtőin, egy soknemzetiségű település, ahol németek, szerbek, horvátok, romák élnek a magyarok mellett a mai napig, ahol szembetűnő több kultúra találkozása, gondoljunk csak a török kori emlékekre, az épen megmaradt dzsámira, ahol a belváros maga a történelem a sok száz éves várfallal, a méterről méterre következő műemlékekkel, a mediterrán klímáról ne is beszéljünk. Ezzel így együtt sem Szeged, sem Debrecen, sem Győr, sem a többi város nem rendelkezik. (Budapest más kategória)

Eddig az udvarlás, most a valóság. Rossz látni, hogy Pécs az EKF első három hónapjában ezt fantasztikus potenciált mennyire eltékozolta. Csupán egy érdeklődő turista szemével: a teljes történelmi belváros a bazilika és környékének kivételével egy nagy építkezés. A Széchenyi térről képet sem lehet készíteni, inkább a portól fuldoklik a látogató, a zsinagógát nem lehet megközelíteni, minden oldalról le van zárva az út, a Király utca másik vége sem járható, az egyetem előtti tér ugyancsak le van zárva, a történelmi dzsámiba (nem a főtéri) nem lehet bejutni és akkor még említettük, hogy eddig egyetlen beruházás sem készült el.
Pedig az EKF projekt kommunikációja profi, pedig hihetetlen mennyiségű kávézó, étterem várja a turistákat és a szolgáltatások árait is felverte az EKF-cím. És persze Pécs már 1 órával gyorsabban elérhető Budapestről az M6-os autópályának köszönhetően, amiről csak szuperlatívuszokat tudok írni. Rendkívül igényes kivitelű út. A turisták ennek ellenére jönnek, igaz, vélhetően többet várnak. Húsvétvasárnap este például tömve volt a Király utca főleg német turistákkal.
Pécs a magyar Száz Csoda biztos eleme, ám – kedves politikai és gazdasági döntéshozók – ennél azért többet kellett volna április 5-ig letenni az asztalra.
 
Ez csak a beszámoló egyik része. Jön még a beszámolókban Szekszárd, Mohács, Villány, Harkány és még újra Pécs…   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szazcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr531900137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása